Ako ste ljubitelj klasičnih slatkih kolača sigurno će vam se dopasti bečka pita. Okusi čokolade, oraha i kokosa provjereno idu zajedno, a budući da ovaj kolač nije potrebno peći mnogima će biti omiljen.
Po zahtjevnosti bečka pita spada u jednostavnije kolače, te je za izradu potrebno tek četrdesetak minuta (uz, naravno, minimalno četiri sata potrebna da se kolač dobro ohladi). Ipak, neka vas to ne zavara, jer je ova slastica bogata slojevima i okusima, te na stolu izgleda raskošno kao i mnogi puno kompliciraniji kolači.
BEČKA PITA – ČOKOLADA, NARANČA, KOKOS I ORASI ZA SAVRŠENU KOMBINACIJU OKUSA
Ono što se nama najviše dopada u ovom kolaču je to što se u njemu nalaze mnogi sastojci koji su već sami za sebe dovoljni da daju upečatljivi pečat bilo kojoj slastici, a ovako na jednom mjestu tvore zbilja impresivnu kombinaciju. Čokolada u oba sloja u kombinaciji s narančinim sokom nevjerojatno je aromatična i neodoljiva, orasi daju puninu okusa, a kokos s kojim smo posipali gornji sloj daje savršeni završni pečat.
Bečka pita relativno je slatka, no računajte da je najbolja za jesti kada odstoji dan ili dva i kada se svi okusi optimalno prožmu.
Bečka pita
Save
Print
Priprema
25 minuta
Kuhanje
15 minuta
Ukupno
40 minuta
Bečka pita bogata je slojevima i okusima, te na stolu izgleda raskošno kao i mnogi puno kompliciraniji kolači.
Autor: Recepttura
Serves: 8-10
Sastojci
1 list oblatne
400 ml vode
300 grama šećera
125 grama margarina
200 grama kokosovog brašna
100 grama čokolade za kuhanje
250 grama mljevenog keksa s maslacem
200 grama cijelog keksa s maslacem (28 komada)
50 ml vode
100 grama šećera
100 grama čokolade za kuhanje
125 gr margarina
200 ml iscijeđenog soka naranče
200 grama mljevenih oraha
Glazura:
150 grama čokolade za kuhanje
5 žlica ulja
Ukrašavanje:
20 grama kokosovog brašna
Upute
Na štednjaku zagrijati širu posudu s vodom i šećerom te pustiti da smjesa prokuha.
Maknuti posudu sa štednjaka, dodati margarin i vratiti na vatru uz miješanje da se margarin otopi.
Ugasiti štednjak, pa u smjesu natrgati čokoladu i miješati da se potpuno otopi.
Zatim ubaciti kokosovo brašno, izmiješati, pa onda dodati mljevene kekse.
Miješati da se dobije jednolična smjesa, te pustiti 10 minuta da se prohladi.
Oblatnu staviti na podlogu, te po njoj rasporediti prvi sloj kreme i dobro ga izravnati.
Na taj sloj poslagati kekse s maslacem.
Sok od naranči zaliti žlicom po keksima.
U veću posudu sipati vodu i šećer te zagrijati do vrenja.
Maknuti s vatre i dodati margarin.
Vratiti na štednjak i miješati da se margarin otopi.
Ugasiti štednjak te u smjesu dodati čokoladu uz miješanje da se brže otopi.
Zatim u više puta dodati mljevene orahe i svaki put dobro izmiješati da se dobije jednolična smjesa.
Pustiti 10-ak minuta da se smjesa prohladi te je rasporediti po keksima.
Za glazuru u posudu natrgati čokoladu i dodati ulje.
Zagrijavati uz miješanje na laganoj vatri i paziti da ne zavrije.
Vruću glazuru žlicom rasporediti po kolaču, te dok je glazura vruća posuti s kokosovim brašnom.
Prije posluživanja dobro ohladiti, minimalno 4 sata a najbolje preko noći.
Po zahtjevnosti bečka pita spada u jednostavnije kolače, te je za izradu potrebno tek četrdesetak minuta (uz, naravno, minimalno četiri sata potrebna da se kolač dobro ohladi). Ipak, neka vas to ne zavara, jer je ova slastica bogata slojevima i okusima, te na stolu izgleda raskošno kao i mnogi puno kompliciraniji kolači.
BEČKA PITA – ČOKOLADA, NARANČA, KOKOS I ORASI ZA SAVRŠENU KOMBINACIJU OKUSA
Ono što se nama najviše dopada u ovom kolaču je to što se u njemu nalaze mnogi sastojci koji su već sami za sebe dovoljni da daju upečatljivi pečat bilo kojoj slastici, a ovako na jednom mjestu tvore zbilja impresivnu kombinaciju. Čokolada u oba sloja u kombinaciji s narančinim sokom nevjerojatno je aromatična i neodoljiva, orasi daju puninu okusa, a kokos s kojim smo posipali gornji sloj daje savršeni završni pečat.
Bečka pita relativno je slatka, no računajte da je najbolja za jesti kada odstoji dan ili dva i kada se svi okusi optimalno prožmu.
Bečka pita
Save
Priprema
25 minuta
Kuhanje
15 minuta
Ukupno
40 minuta
Bečka pita bogata je slojevima i okusima, te na stolu izgleda raskošno kao i mnogi puno kompliciraniji kolači.
Autor: Recepttura
Serves: 8-10
Sastojci
1 list oblatne
400 ml vode
300 grama šećera
125 grama margarina
200 grama kokosovog brašna
100 grama čokolade za kuhanje
250 grama mljevenog keksa s maslacem
200 grama cijelog keksa s maslacem (28 komada)
50 ml vode
100 grama šećera
100 grama čokolade za kuhanje
125 gr margarina
200 ml iscijeđenog soka naranče
200 grama mljevenih oraha
Glazura:
150 grama čokolade za kuhanje
5 žlica ulja
Ukrašavanje:
20 grama kokosovog brašna
Upute
Na štednjaku zagrijati širu posudu s vodom i šećerom te pustiti da smjesa prokuha.
Maknuti posudu sa štednjaka, dodati margarin i vratiti na vatru uz miješanje da se margarin otopi.
Ugasiti štednjak, pa u smjesu natrgati čokoladu i miješati da se potpuno otopi.
Zatim ubaciti kokosovo brašno, izmiješati, pa onda dodati mljevene kekse.
Miješati da se dobije jednolična smjesa, te pustiti 10 minuta da se prohladi.
Oblatnu staviti na podlogu, te po njoj rasporediti prvi sloj kreme i dobro ga izravnati.
Na taj sloj poslagati kekse s maslacem.
Sok od naranči zaliti žlicom po keksima.
U veću posudu sipati vodu i šećer te zagrijati do vrenja.
Maknuti s vatre i dodati margarin.
Vratiti na štednjak i miješati da se margarin otopi.
Ugasiti štednjak te u smjesu dodati čokoladu uz miješanje da se brže otopi.
Zatim u više puta dodati mljevene orahe i svaki put dobro izmiješati da se dobije jednolična smjesa.
Pustiti 10-ak minuta da se smjesa prohladi te je rasporediti po keksima.
Za glazuru u posudu natrgati čokoladu i dodati ulje.
Zagrijavati uz miješanje na laganoj vatri i paziti da ne zavrije.
Vruću glazuru žlicom rasporediti po kolaču, te dok je glazura vruća posuti s kokosovim brašnom.
Prije posluživanja dobro ohladiti, minimalno 4 sata a najbolje preko noći.
No comments:
Post a Comment