raza

raza2

Puslica rolat




Sastojci
  • 130 gr. belanca, od 3 veca ili 4 manja jaja
  • 180 gr. secer u prahu
  • 1/2 pak. vanilin secer
  • 10 gr. skrobnog brasna / gustina
  • prstohvat limontus ( citric acid )
  • 200 gr. istucene slatke pavlake
  • voce po zelji-jagode, maline, borovnice..
  • cokolada za kuhanje/ za ukrasavanje




















Priprema

  1. 1.

    Oblozi pleh u kojem ces peci sa papirom za pecenje. Pleh je promera 30 x 40cm.

    Naulji papir za pecenje da se kora ne zalepi posto u smesi ima puno secera.

    Pusti rernu da se zagreva na 150 C

  2. 2.

    Odvoji belanca  i stavi u vanglu od miksera.

    Muti belanca na srednju brzinu pa kad smesa postane penasta dodaj limontus i vanilin secer. Produzi sa mutenjem, povecaj brzinu miksera i pocni da dodajes od secera u prahu, kasiku po kasiku. 

    Kad se smesa zgusne i postane svetla, proveri ako je gotova. Ako na mutilici ostane od smese u obliku pticjeg kluna a da ne padne, smesa je gotova. Dodaj gustin i produzi sa mutenjem jos 10 sekundi.

     

  3. 3.

    Uzmi malo od smese i namazi pleh na nekoliko mesta da se papir zalepi, da se ne mice kad se smesa maze.

    Sa spatulom rasporedi smesu i dobro izravnjaj.

    Stavi da se pece oko 20- 25 minuta ili dok dobije lepu braonkastu boju.

  4. 4.

    Izrezi parce papira za pecenje, velicinu pleha.

    Kad je kora pecena izvadi je iz pleha zajedno sa papirom s kojim se pekla i prebaci je naopacke na drugi papir.

    Ostavi da se ohladi.

  5. 5.

    Dok se kora hladi, spremi voce. Iseci jagode na manje komadice.

    Istuci slatku pavlaku u cvrsti slag a ako volis sladje dodaj  1 kasiku secer u prahu.

  6. 6.

    Ohladjenu koru premazi sa pavlakom, pa preko pavlake stavi voce.

    Polako zarolaj koru u rolat, ( rolas manju stranu) umotaj u papir za pecenje i stavi u frizider da stoji 1 sat.

    Na pari otopi cokoladu i dodaj malo ulja i ukrasi rolat po zelji.

No comments:

Post a Comment