Mnogi su na internetu poludjeli za japanskim cheesecakeom u kojem se nalaze samo tri sastojka. Krajnje je jednostavan za izradu, čak i za potpune početnike u kuhanju, a izgleda vrlo ukusno. Odlučili smo stoga ispeći i probati ovaj kolač, te vidjeti je li popularnost ovog cheesecakea zaista opravdana.
Sam recept krajnje je jednostavan kad je riječ o sastojcima, te se sastoji samo od jaja, sira i čokolade. U ovaj kolač može ići i tamna čokolada, no ovaj put odlučili smo se za bijelu čokoladu budući da kolač s njom dobiva prozračniji i laganiji izgled i okus, koji se tako bolje slaže sa sirom. Iako posve jednostavna, sama izrada japanskog cheesecakea je ponešto drukčija od onih na koje ste navikli, te nesumnjivo vrlo zanimljiva, a zabavit ćete se i krojenjem kalupa od papira za pečenje.
Japanski cheesecake od tri sastojka
Save
Print
Priprema
30 minuta
Kuhanje
45 minuta
Ukupno
1 sat 15 minuta
Japanski cheesecake vrlo je jednostavan za izradu, čak i za potpune početnike, a sam recept sastoji se samo od jaja, sira i čokolade. Može se koristiti i tamna čokolada, no ovaj put odlučili smo se za bijelu čokoladu s kojom ovaj kolač dobiva laganiji izgled i okus.
Autor: Recepttura
Serves: 2
Sastojci
120 grama bijele čokolade
120 grama sira za mazanje (može i sirni namaz)
3 jaja
Za posipanje:
1 žlica kokosovog brašna
1 vanilin šećer
Za ukrašavanje:
pekmez od jagoda
Upute
Izrada kolača:
Natočiti vodu u posudu i pustiti je da zakuha.
Kad voda zakuha, iznad posude staviti manju posudu u kojoj će se otopiti čokolada.
Kad se otopi, pustiti da se čokolada prohladi.
Razbiti jaja i odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke poklopiti i staviti u frižider.
Ponovo staviti čokoladu sa vodenom kupelji na vatru i dodati joj sir.
Dobro izjednačiti smjesu da bude bez grudica, ostaviti je da se hladi.
Napraviti snijeg od bjelanjaka.
U posudu sa čokoladom dodati žumanjke i izmiješati.
U više manjih porcija u smjesu dodavati bjelanjke da se naprave mjehurići.
Priprema za pečenje:
Kolač se peče u posudi promjera 15 centimetara.
Potrebno je iskrojiti papir za pečenje: iscrtati dno posude od 15 cm te izrezati sa škarama.
Papir treba lijepo prilijegati na dnu posude.
Od ostatka papira izrezati stranice posude koje moraju biti dovoljno dugačke i visoke da se mogu preklopiti i međusobno zalijepiti.
Namastiti dno i stijenke posude za pečenje da se papir bolje zalijepi za njih.
Također namastiti i papir za pečenje na dnu i na stijenkama.
Isipati lagano smjesu u napravljeni kalup.
Dva-tri puta lupite u podlogu sa posudom za pečenje.
Pečenje kolača:
Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva.
U dublju posudu od pećnice naliti vodu za vodenu kupelj, te u nju staviti posudu s kolačem.
Kolač se peče 15 minuta na 170 stupnjeva.
Nakon toga kolač se bez otvaranja vrata pećnice peče 15 minuta na 160 stupnjeva.
Bez ikakve temperature kolač stoji u pećnici još 15 minuta.
Izvaditi kolač iz posude u kojoj se pekao na tanjur da se hladi.
Posipanje kolača:
U mlinac za kavu staviti žlicu kokosovog brašna i vanilin šećera i samljeti.
Bogato pospite po kolaču.
Pri serviranju možete ukrasiti s pekmezom od jagoda (ili nekim drugim).
Sam recept krajnje je jednostavan kad je riječ o sastojcima, te se sastoji samo od jaja, sira i čokolade. U ovaj kolač može ići i tamna čokolada, no ovaj put odlučili smo se za bijelu čokoladu budući da kolač s njom dobiva prozračniji i laganiji izgled i okus, koji se tako bolje slaže sa sirom. Iako posve jednostavna, sama izrada japanskog cheesecakea je ponešto drukčija od onih na koje ste navikli, te nesumnjivo vrlo zanimljiva, a zabavit ćete se i krojenjem kalupa od papira za pečenje.
Japanski cheesecake od tri sastojka
Save
Priprema
30 minuta
Kuhanje
45 minuta
Ukupno
1 sat 15 minuta
Japanski cheesecake vrlo je jednostavan za izradu, čak i za potpune početnike, a sam recept sastoji se samo od jaja, sira i čokolade. Može se koristiti i tamna čokolada, no ovaj put odlučili smo se za bijelu čokoladu s kojom ovaj kolač dobiva laganiji izgled i okus.
Autor: Recepttura
Serves: 2
Sastojci
120 grama bijele čokolade
120 grama sira za mazanje (može i sirni namaz)
3 jaja
Za posipanje:
1 žlica kokosovog brašna
1 vanilin šećer
Za ukrašavanje:
pekmez od jagoda
Upute
Izrada kolača:
Natočiti vodu u posudu i pustiti je da zakuha.
Kad voda zakuha, iznad posude staviti manju posudu u kojoj će se otopiti čokolada.
Kad se otopi, pustiti da se čokolada prohladi.
Razbiti jaja i odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke poklopiti i staviti u frižider.
Ponovo staviti čokoladu sa vodenom kupelji na vatru i dodati joj sir.
Dobro izjednačiti smjesu da bude bez grudica, ostaviti je da se hladi.
Napraviti snijeg od bjelanjaka.
U posudu sa čokoladom dodati žumanjke i izmiješati.
U više manjih porcija u smjesu dodavati bjelanjke da se naprave mjehurići.
Priprema za pečenje:
Kolač se peče u posudi promjera 15 centimetara.
Potrebno je iskrojiti papir za pečenje: iscrtati dno posude od 15 cm te izrezati sa škarama.
Papir treba lijepo prilijegati na dnu posude.
Od ostatka papira izrezati stranice posude koje moraju biti dovoljno dugačke i visoke da se mogu preklopiti i međusobno zalijepiti.
Namastiti dno i stijenke posude za pečenje da se papir bolje zalijepi za njih.
Također namastiti i papir za pečenje na dnu i na stijenkama.
Isipati lagano smjesu u napravljeni kalup.
Dva-tri puta lupite u podlogu sa posudom za pečenje.
Pečenje kolača:
Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva.
U dublju posudu od pećnice naliti vodu za vodenu kupelj, te u nju staviti posudu s kolačem.
Kolač se peče 15 minuta na 170 stupnjeva.
Nakon toga kolač se bez otvaranja vrata pećnice peče 15 minuta na 160 stupnjeva.
Bez ikakve temperature kolač stoji u pećnici još 15 minuta.
Izvaditi kolač iz posude u kojoj se pekao na tanjur da se hladi.
Posipanje kolača:
U mlinac za kavu staviti žlicu kokosovog brašna i vanilin šećera i samljeti.
Bogato pospite po kolaču.
Pri serviranju možete ukrasiti s pekmezom od jagoda (ili nekim drugim).
No comments:
Post a Comment