U vrijeme sezone šljiva prava je šteta ne napraviti mnoge fine recepte koji koriste ovo voće koje se može upotrijebiti na toliko raznih načina. Stoga smo napravili jako ukusan ljetni kolač sa šljivama, poslasticu koja se može jesti i topla i hladna, no koja vas u svakom slučaju neće ostaviti ravnodušnim.
Riječ je o kremastom kolaču koji spaja fini kiselkasti okus šljiva s aromom vanilije, što uz prhko tijesto tvori posebnu kombinaciju. Iako to originalni recept ne propisuje dodatno smo ga ukrasili i s čokoladom. Time smo postigli vrlo efektan izgled ovog kolača, ali, što je još važnije, bogatiji okus budući da se šljive i čokolada izvrsno slažu.
Sve detalje pogledajte u našem videoreceptu, a nakon toga probajte i sami ovaj provjereno dobar kolač!
Tražite li još ukusnih kolača i slastica s voćem predlažemo nekoliko favorita po našem izboru: ukusni preokrenuti kolač s jabukama, jednostavan i hrskavi danski kolač s marelicama, kao i neodoljivi kolač od trešanja koji smo napravili po tradicionalnoj recepturi. Također preporučujemo i fini domaći pekmez od šljiva.
Kremasti kolač sa šljivama neće vas ostaviti ravnodušnim.
Ovaj kremasti kolač spaja fini kiselkasti okus šljiva sa aromom vanilije.
Kremasti kolač sa šljivama
Save
Print
Priprema
45 minuta
Kuhanje
35 minuta
Ukupno
1 sat 20 minuta
Ovaj kremasti kolač spaja fini kiselkasti okus šljiva s aromom vanilije, što uz prhko tijesto tvori posebnu kombinaciju. Iako to originalni recept ne propisuje, dodatno smo ga ukrasili i s čokoladom.
Autor: Recepttura
Serves: 6
Sastojci
Biskvit:
175 g brašna
1 žličica praška za pecivo
75 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
50 g margarina
Krema:
500 g šljiva
malo pekmeza od šljiva
500 ml mlijeka
500 ml slatkog vrhnja
2 pudinga sa okusom vanilije
Upute
Izrada tijesta:
U posudu za miješanje staviti brašno s praškom za pecivo te na komadiće narezani margarin. Dobro izmiješati.
Dodati u smjesu šećer i jaje, sve ujediniti u glatko tijesto.
Namastiti i pobrašniti kalup veličine 26 centimetara.
Prstima prebaciti prhko tijesto u kalup i navući ga do rubova.
Voćni sloj:
Na tijesto u kalupu staviti pekmez od šljiva, paziti da se ne ide do ruba, već da se ostavi dio uz rub oko 2 centimetra.
Na pekmez poslagati oprane i na polovice narezane šljive.
Izrada kreme:
U posudu za kuhanje sipati vrhnje za šlag i dio mlijeka.
U preostalom mlijeku otopiti prašak za puding od vanilije.
Kad mlijeko zakipi, maknuti sa vatre i dodavati otopljeni prašak.
Vratiti posudu nazad, miješati i kuhati oko 1 minute.
Pečenje kolača:
Još vruću kremu politi po šljivama i dobro zagladiti.
Kolač se peče u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 35 minuta.
Prije serviranja dobro ohladiti i ukrasiti tekućom čokoladom!
Riječ je o kremastom kolaču koji spaja fini kiselkasti okus šljiva s aromom vanilije, što uz prhko tijesto tvori posebnu kombinaciju. Iako to originalni recept ne propisuje dodatno smo ga ukrasili i s čokoladom. Time smo postigli vrlo efektan izgled ovog kolača, ali, što je još važnije, bogatiji okus budući da se šljive i čokolada izvrsno slažu.
Sve detalje pogledajte u našem videoreceptu, a nakon toga probajte i sami ovaj provjereno dobar kolač!
Tražite li još ukusnih kolača i slastica s voćem predlažemo nekoliko favorita po našem izboru: ukusni preokrenuti kolač s jabukama, jednostavan i hrskavi danski kolač s marelicama, kao i neodoljivi kolač od trešanja koji smo napravili po tradicionalnoj recepturi. Također preporučujemo i fini domaći pekmez od šljiva.
Kremasti kolač sa šljivama neće vas ostaviti ravnodušnim.
Ovaj kremasti kolač spaja fini kiselkasti okus šljiva sa aromom vanilije.
Kremasti kolač sa šljivama
Save
Priprema
45 minuta
Kuhanje
35 minuta
Ukupno
1 sat 20 minuta
Ovaj kremasti kolač spaja fini kiselkasti okus šljiva s aromom vanilije, što uz prhko tijesto tvori posebnu kombinaciju. Iako to originalni recept ne propisuje, dodatno smo ga ukrasili i s čokoladom.
Autor: Recepttura
Serves: 6
Sastojci
Biskvit:
175 g brašna
1 žličica praška za pecivo
75 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
50 g margarina
Krema:
500 g šljiva
malo pekmeza od šljiva
500 ml mlijeka
500 ml slatkog vrhnja
2 pudinga sa okusom vanilije
Upute
Izrada tijesta:
U posudu za miješanje staviti brašno s praškom za pecivo te na komadiće narezani margarin. Dobro izmiješati.
Dodati u smjesu šećer i jaje, sve ujediniti u glatko tijesto.
Namastiti i pobrašniti kalup veličine 26 centimetara.
Prstima prebaciti prhko tijesto u kalup i navući ga do rubova.
Voćni sloj:
Na tijesto u kalupu staviti pekmez od šljiva, paziti da se ne ide do ruba, već da se ostavi dio uz rub oko 2 centimetra.
Na pekmez poslagati oprane i na polovice narezane šljive.
Izrada kreme:
U posudu za kuhanje sipati vrhnje za šlag i dio mlijeka.
U preostalom mlijeku otopiti prašak za puding od vanilije.
Kad mlijeko zakipi, maknuti sa vatre i dodavati otopljeni prašak.
Vratiti posudu nazad, miješati i kuhati oko 1 minute.
Pečenje kolača:
Još vruću kremu politi po šljivama i dobro zagladiti.
Kolač se peče u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 35 minuta.
Prije serviranja dobro ohladiti i ukrasiti tekućom čokoladom!
No comments:
Post a Comment