raza

raza2

LEDENE GRIZ KOCKE



S dolaskom vrućih ljetnih dana pravo je vrijeme za osvježavajuće slastice. Ledene griz kocke jedan su od najboljih takvih recepata – kolač jednostavnog izgleda, ali zato izuzetnog okusa sigurno će vam se dopasti. Dobro ohlađene u frižideru ledene griz kocke pravi su užitak i vrhunski kolač kojem ćete se uvijek rado vraćati.


Kolač se sastoji od tri različita sloja koji se skladno nadopunjuju. Na dnu se nalazi fini i iznimno meki biskvit kao svojevrsna baza ovog kolača. Mogla bi vas iznenaditi činjenica da se biskvit tijekom pečenja jako podiže, čak toliko da može ispuniti cijeli protvan te vas ostaviti u čudu gdje sa ostalim sastojcima. No nakon vađenja iz pećnice biskvit će se slegnuti za samo nekoliko minuta i doći na potrebnu debljinu tako da nema razloga za brigu.

LEDENE GRIZ KOCKE DOPAST ĆE SE I LJUBITELJIMA ČOKOLADE
Glavni sloj je osvježavajuća bijela krema od griza i maslaca. Iako vrlo zasitna, nakon što odstoji dovoljno vremena u frižideru fantastično rashlađuje budući da griz dobro drži svaku temperaturu, a uz to je i pravi užitak za jelo. Na kraju dolazi i završna čokoladna glazura, odnosno ganache. Ovaj je sloj tanji od prethodna dva, no daje neodoljiv čokoladasti ukus cijelom kolaču. Ledene griz kocke stoga su slastica koja će se iznimno svidjeti i svim ljubiteljima čokolade.

Sve zajedno stapa se u cjelinu kojoj je uistinu teško odoljeti, a da je tako možete provjeriti i u našem videoreceptu gdje donosimo sve detalje izrade.
Ledene griz kocke


Save

Print
Priprema
30 minuta
Kuhanje
35 minuta
Ukupno
1 sat 5 minuta

Ledene griz kocke kolač su jednostavnog izgleda, ali zato izuzetnog okusa, sastavljen od tri različita sloja koji se skladno nadopunjuju.
Autor: Recepttura
Serves: 6-8
Sastojci
Biskvit:
7 bjelanjaka
5 žumanjaka
140 grama šećera
40 grama brašna
30 grama kakaa
6 žlica vode sobne temperature
½ praška za pecivo
Krema:
1 litra mlijeka
180 grama griza
250 grama maslaca
250 grama šećera u prahu
4 vanilin šećera
2 žumanjka
2 žlice šećera
Glazura:
200 grama tamne čokolade
200 grama vrhnja za šlag
Upute
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka (žumanjke staviti u dvije posude 5+2 komada).
Umutiti bjelanjke sa šećerom u čvrsti snijeg.
Dodati 5 žumanjaka i lagano promiješati.
Redom ubaciti brašno, promiješati, zatim kakao, opet promiješati i prašak za pecivo, također uz lagano miješanje.
Na kraju dodati žlicu po žlicu vode.
Pleh za pečenje namastiti i pobrašniti.
Smjesu izliti u pleh i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stupnjeva 20-ak minuta.
Ispečeni biskvit ohladiti na sobnu temperaturu.
Staviti mlijeko da se kuha, odmah ubaciti vanilin šećer i promiješati, te pričekati da zavrije.
Mlijeko maknuti s vatre, ubaciti griz, promiješati, te vratiti na vatru i kuhati dok se zgusne. Cijelo vrijeme treba miješati.
Skuhani griz ostaviti da se ohladi.
Preostale žumanjke i 2 žlice šećera pjenasto umutiti, i nakon toga kuhati desetak minuta na pari.
Ostaviti da se ohladi.
Umutiti omekšali maslac i šećer u prahu, dodati žumanjke i dobro sjediniti.
Dodavati po 3 žlice skuhanog griza stalno miješajući velikom brzinom.
Rasporediti kremu preko ohlađenog biskvita.
Za glazuru otopiti čokoladu s vrhnjem, paziti da ne zakipi i izlliti po bijeloj kremi.
Dobro ohladiti u frižideru prije posluživanja, najbolje preko noći.

No comments:

Post a Comment